En amaryllis är en riktig vinterblommande blomma, men den kommer också att blomma någon gång. Vad gör du då? Många slänger glödlampan och köper en ny året därpå. Det är inte nödvändigt, eftersom du också kan ha en amaryllis. Det är förstås roligt eftersom du blir belönad för dina ansträngningar med en amaryllis som blommar under många år. Amaryllis-lökarna kan också planteras i trädgården, men de blommar väldigt torrt. Detta gör växten idealisk att visa upp i vardagsrummet. Detta kan göras utan jord i till exempel en vas. Men det finns också glödlampor som säljs i vax. Ett sådant kreativt vaxlager ger verkligen speciella resultat. Att ta hand om en amaryllis är verkligen inte svårt. Amaryllis kräver mycket lite underhåll.

Läs också: Pampasgräs, en idé för din trädgård?

Amaryllis efter blomning
Hur underhåller jag amaryllis efter att den har blommat? Amaryllisblomman är vacker länge, men efter blomningen återstår bara en grön stjälk. Det är då det är dags att vidta åtgärder. Stammen får fortfarande energi från amaryllislampan. Därför bör du klippa bort stammen till cirka 2 centimeter ovanför lökarna. Gör detta snabbt och försiktigt med en vass kniv. Skada inte de blad som finns där. De ger energi genom fotosyntesen. Lökarna behöver denna energi för att blomma igen nästa år. Du kan helt enkelt placera amaryllis-löken i trädgården när stammen har tagits bort. Men en kruka på balkongen eller terrassen är inte heller något problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *